Meteen naar de inhoud

Mensen deugen

Pen drawing of Rutger Bregman

De meeste mensen deugen

Rutger Bregman – Journalist, schrijver

‘Denk je eens in wat dit teweeg kan brengen als we dit gaan geloven?!’

 

De meeste mensen deugen. Een van mijn absolute favoriete boeken. Ik geef het ook graag cadeau. Zo geef ik niet slechts een boek maar een mensbeeld cadeau.

Een prachtig mensbeeld dat we kennen en herkennen. We zien en ervaren het elke dag maar durven het niet te geloven. Wellicht is teveel van het tegendeel tot ons gekomen dankzij films, wetenschap en het nieuws. Dit heeft nu eenmaal een verklaring; de ‘negativity bias’ dus je hoeft het niemand kwalijk te nemen. Op uiteraard uitzonderingen en momenten na, deugen we.

Dit boek zet die mooie kant van ons in het zonnetje. Dit is dan ook het enige boek dat ik zelfs wilde gaan preachen. Ik was al begonnen met een presentatie en samenvatting van de eerste hoofdstukken. Gelukkig ben ik ermee gestopt, Rutger is het zelf gaan doen en deed het stukken beter.

Waarom zoveel lof? Het boek beschrijft niet enkel een mensbeeld zoals het nu werkelijk ‘is’. Het boek acht ik in staat tot selffulfilling prophecy. Voor wie het nog niet gelooft kan het overtuigend werken en voilà, weer een positieve aardbewoner erbij. Ik negeer nu even my inner voice die me direct vertelt hoeveel leed het geloof in het prachtige boek de bijbel kan veroorzaken. Die stem komt voort uit de waarschuwende geschiedenislessen én legt me uit waarom het preachen dus ook niet altijd aan te raden is. Ik houd gewoon vertrouwen in ons en waar mogelijk geef ik een klein zetje, zoals nu.

Het boek is genomineerd voor de NS Publieksprijs, mijn stem heb je .

Hierbij ook direct mijn complimenten aan De Correspondent, het journalistieke platform dat het mogelijk maakt dat dit boek is verschenen, samen met inmiddels vele andere mooie boeken!