Skip to content
Mpanzu Bamenga
Mpanzu Bamenga

Mpanzu Bamenga

acrylverf op papier

formaat: 76 bij 56 cm

Prijs: 300,- incl. 10 nieuwe bomen via Trees for All

Ik wil rechtvaardigheid

Ogen gericht op de horizon. Hoopvol maar ook vastberaden en vol strijdlust. Er glinstert iets in die ogen dat veel verder gaat dan strijd. Het is een liefde voor het leven, vermengd met een gevoel voor humor en hoop.  Dit is wat ik zie in dit beeld van Mpanzu Bamenga, prachtig vastgelegd door fotograaf Jeremy Meek. Dit is wat ik hoor wanneer ik interviews met Mpanzu beluister, waaronder een mooi gesprek van hem met Lex Bohlmeijer voor De Correspondent. Zijn verhaal is indrukwekkend en blijft hangen. Het laat me nadenken over rechtvaardigheid, de rode draad in zijn bestaan. Mpanzu vecht voor mensenrechten. De vragen die mij bezighouden:
  • Zijn landsgrenzen rechtvaardig?
  • Is het voorrecht dat we in Nederland hebben ten aanzien van vele andere delen van de wereld rechtvaardig? 
  • Hoe gaan we om met dit voorrecht en hoe rijmen we dit met het bestaan van zo’n 50.000 ongedocumenteerden in Nederland en een kabinet dat valt omdat ze het niet eens worden over het asielbeleid?
  • En hoe is het mogelijk dat een kabinet valt, iets dat niemand ontgaat, en tegelijkertijd de mensen waar het om gaat, de mensen die wij in Nederland zelf de status ‘ongedocumenteerd’ toekennen, maar zo weinig aandacht krijgen? 
Dit is onrecht dat Mpanzu zelf heeft ervaren. Het sterkt hem in zijn doelstelling om zich in te zetten voor het realiseren van een rechtvaardige en inclusieve samenleving die duurzaam is en mensen gelijkwaardig behandeld. ‘We zijn met zijn allen verbonden met elkaar, dus ook met de conflicten die verderop in de wereld gebeuren. We hebben een verantwoordelijkheid om bij te dragen aan een betere wereld.’ aldus Mpanzu. Een andere vorm van onrechtvaardigheid waar Mpanzu ook zelf mee te maken krijgt is etnisch profileren door de Marechaussee. Als jurist spant hij een zaak aan tegen de Koninklijke Marechaussee vanwege etnisch profileren. In hoger beroep wint hij de zaak en De Nederlandse Staat legt zich neer bij de uitspraak van het gerechtshof Den Haag. Etnisch profileren is een vorm van rassendiscriminatie en vanaf dit jaar (2023) verboden. Stel je voor dat je niet weet waar op de wereld je geboren wordt. Welke regels zou je dan rechtvaardig vinden? Dit is een gedachte-experiment van de Amerikaanse filosoof John Rawls voor zijn theorie van rechtvaardigheid. Wat mij betreft hangt deze vraag samen met het werk en de overtuiging van Mpanzu. Het verdient onze aandacht, juist ook op een plek waar er voor velen van ons behoorlijk veel rechtvaardigheid bestaat. Het is een verantwoordelijkheid die we als mens dragen. Mpanzu geeft een voorbeeld.  Mpanzu, dank voor wie je bent en voor wat je doet.  24-9-23 Marlijn